Onderhoud sierbestrating

Hier vind u de meeste gestelde vragen over sierbestrating. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ Basicsvestigingen.

Wat zijn die witte vlekken op de bestrating?

U heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe bestrating aangelegd en nu komt er witte uitslag op. Is dit erg en moet u nu uw hele bestrating of dat stuk bestrating vervangen? We kunnen u gerust stellen en de vraag hier duidelijk met “nee” beantwoorden.

Natuurlijk proces
Bestratingmateriaal van beton is een zuiver natuurproduct. Beton bestaat uit zand, kiezel, cement en water. Cement wordt gebrand van kalk en leemhoudende stoffen. Kalk lost altijd iets op door water in de vorm van condens en regen. De ontstane oplossing verdeelt zich hierbij over het oppervlak van de bestrating. Als het vocht weer verdampt, ontstaat er een witte sluier op de bestrating.

Advies
Om dit proces enigszins te versnellen kan de bestrating regelmatig worden bevochtigd, zodat het verdampingsproces gecontinueerd blijft. De witte sluier kan eventueel deels worden verwijderd met een licht zuur middel, zoals azijn. Het ontstaan van een witte sluier is een natuurlijk proces. Daarom kunnen de Garden Stones & Basics vestigingen geen klachten behandelen met betrekking tot de witte uitslag.

Waar moet ik op letten bij het reinigen?

Het reinigen van betonproducten met hoge drukreinigers wordt afgeraden. Door de grote kracht van de waterstraal worden cementdeeltjes langzaam weggespoten. Hierdoor kunnen de korrels los raken, waardoor het beton poreus wordt. Dit kan ten kosten gaan van de kleur en de dichtheid van de steen. Hierdoor versneld u het proces van alg en mosgroei op uw tegels. Ook het gebruik van een brander om onkruid te verwijderen of het gebruiken van dooizout kan de deklaag beschadigen. Veelal volstaat het schoonmaken van de bestrating met water en zachte (groene) zeep. Wanneer dit niet lutk, vraag dan uw Garden Stones & Basics vestiging voor  meer advies.

Groene algen en mossen op bestrating

Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Voor het gebruik van alg en mosreinigers kunt u het beste contact opnemen met uw Garden Stones & Basics vestiging. Zij helpen u adviseren welke reinigings product het beste past bij het door u gekozen materiaal.

Roestpitjes in uw bestrating.

Het kan voorkomen dat er bij de productie van uw betonproduct een klein stukje ijzer in het beton terecht komt. Daardoor kunnen roestpitjes ontstaan. U kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier.

Hoe voorkom ik afdrukken op mijn tegels?

Bloempotten, zwembadjes, kinderzandbak (schelp) en andere voorwerpen moeten aan de onderzijde goed belucht worden en mogen niet direct (gesloten) op de tegels staan om kalkuitbloei te voorkomen.

Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten?

Doordat blad- en plantenresten op de bestrating zijn blijven liggen is het daarin aanwezige loog in de bestrating getrokken en zijn de donkere vlekken ontstaan. Dat dit gebeurd is niet altijd te vermijden, maar wel voor een groot deel te beperken. Begin met wekelijks vegen van de bestrating. Zorg ervoor dat er geen bladresten of vuil blijft leggen, het daarin aanwezige loog zal langzaam in de bestrating trekken. Eventuele vlekken van bladeren, bloemen, etc.. zullen door regelmatig onderhoud en door uitregenen geleidelijk verminderen. Bij hardnekkige organische vervuiling en groene aanslag kunt u gebruik maken van de reinigings- en onderhoudsproducten die daar specifiek voor ontwikkeld zijn, zoals Lithofin. Houdt u zich daarbij altijd aan de instructies van de fabrikant van de door u gebruikte bestratingsmaterialen en aan de instructies van de leverancier van het betreffende onderhouds- of reinigingsmiddel, zoals vermeld op de verpakking. Vraag bij uw Garden Stones & Basics vestiging voor meer advies.

Wat te doen bij vlekken door zagen?

Als u besluit de stenen of tegels te gaan zagen, spoel de gezaagde stenen na het zagen dan direct schoon met schoon water voordat u over de reeds aangelegde bestrating loopt. Zo voorkomt u hardnekkige vlekken die ontstaan door fijn slijpstof. Bij het slijpen van de tegels komt een agressieve stof vrij die vlekken veroorzaakt die niet of nauwlijks weg te krijgen zijn. Zaag ook nooit op of boven uw nieuwe straatwerk!

Hoe kan ik licht gekleurd terras minder gevoelig voor vuil maken?

Het oppervlak behandelen met Lithofin MN Vlekstop zorgt voor een goede bescherming tegen het indringen van water,vuil, olie en vet. Hierdoor wordt het onderhoud vergemakkelijkt.