Tuin ontwerpen

Hier vind u de meeste gestelde vragen over tuinontwerpen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ Basics vestigingen.​

Hoe kan ik mijn tuin groter laten lijken?

Kies voor grote formaten en rustige kleuren, hierdoor wordt uw tuin een overzichtelijk geheel. Met diagonale lijnen in uw tuin kunt u er ook voor zorgen dat de tuin breder of dieper lijkt.

Beschikken onze dealers over een bestand met goede hoveniers en stratenmakers?

Een aantal van onze Garden Stones & Basics vestigingen verzorgen zelf de aanleg. Andere vestigingen werken met een bestand van hoveniers en stratemakers. Afhankelijk van uw wensen kunnen zij u adviseren bij de juiste keuze in hovenier of stratemaker. Vraag hiera bij onze vestigingen.

Hoe kan ik mijn tuin breder - dieper laten lijken?

Is uw tuin lang maar wel erg smal?

Denk dan eens goed na over banenverband in uw bestrating. Steeds meer bestrating van beton, maar ook natuursteen is te verkrijgen in diverse formaten mooi banenverband van bijvoorbeeld 20x60, 30x60 en 30x80 cm.

Door een goed gebruik van deze formaten ontstaat visueel een breedtewerking in uw tuin. Uw tuin oogt dan breder of juist dieper. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Garden Stones & Basics vestiging.

Hoe wordt een ondiepe tuin wordt ‘dieper’ en een smalle tuin wordt breder?

Hoogteverschillen in een tuin zorgen voor diepte- of breedtewerking. Althans, zolang u daadwerkelijk de opwaartse beweging kunt zien! Hoogteverschillen kunnen gemaakt worden door middel van keermuurtjes, beschoeiingen en metselwerk, maar ook door schuinoplopende taluds en hagen.

Hoe leg ik paden aan?

Paden moeten wel een logische looprichting hebben. Paden die alleen maar voor ‘de vorm’ zijn aangelegd, zullen weinig worden belopen. Een pergola is een fantastisch element met vele voordelen, maar de verbindende functie wordt vaak vergeten.

Paden en terrassen die qua vorm en materiaal verschillen, kunnen evengoed een eenheid vormen. Het pad moet een stukje ‘doorlopen’ in het terras, dat is veel mooier. Anders zijn de overgangen te groot en lijkt het aan elkaar geplakt.

Kan ik verschillende vormen met elkaar combineren?

Het wordt onrustiger in uw tuin als u kiest voor een veelheid van vormen en patronen. Rond en recht kunnen best samen en dat geldt ook voor grillig en strak. Het is echter wel afhankelijk van hoe de combinatie gemaakt wordt. Veel paden en terrassen in een tuin is ook geen probleem, zolang het patroon (legvorm van stenen en tegels) maar steeds hetzelfde is.

Vergeet de voortuin niet!

Helaas wordt de voortuin vaak niet of onvoldoende gebruikt. Met een beetje creativiteit maakt u één geheel van uw voortuin en uw oprit. U zorgt tevens voor een sfeervol zitplekje. Daar kunt u een paar keer per jaar een heerlijk kopje koffie of een glaasje wijn drinken.

Waar heeft u zon en schaduw in de tuin?

Om de plaats van uw schaduw- en/of zonneterras exact te bepalen, is het wel handig om het verloop van zon en schaduw in uw tuin aan te geven. Dat verandert de hele dag door. Bedenk daarbij dat het in het voorjaar en najaar nogal kan afwijken door de lagere en hogere zonnestand.

Is een tuin laten ontwerpen duur?

Je tuin laten ontwerpen is duur en onnodig? Nee! Je kunt er juist geld mee besparen. En ergernis. Je geniet meer van je tuin als de basis klopt, ook als je een ervaren tuinier bent.

 

Welke hovenier past bij mij?

Laat een hovenier of tuinontwerper (vraag naar voorbeeldontwerpen die je een idee geven van zijn/haar werk) een basisplan tekenen. Al dan niet aan de hand van het ontwerp dat je zelf al had gemaakt.

Onderhoudsvriendelijke tuin of niet?

Een tuinontwerp werkt volgens een zeer belangrijk stappenplan. Belangrijk is dat u zich een beeld vormt van wat u wilt. Begin met uzelf te vragen of u graag een tuin heeft die zo weinig mogelijk onderhoud vraagt of dat u just graag tuiniert en niets liever doet als ontspannen uw tuin onderhouden. Dit is een van de eerste en belangrijkste zaken. Een tuin die veel onderhoud vraagt maar niet onderhouden wordt is één groot rampenplan en zal uiteindelijk leiden tot een totaal nieuwe tuinaanleg. Vergeet echter niet dat, zelfs met een onderhoudsvriendelijke tuin, er hier en daar toch nog gesnoeid moet worden of gras gemaaid moet worden

Kinderen en de toekomst?

U besluit of u ronde of strakke vormen wilt en vraagt uzelf dan waar u het terras wilt (houd rekening met temperatuur en zonstand, soms is in de zomer een beetje schaduw ook fijn). Voeg vervolgens zaken toe als een zandbak of speeltuin als er sprake is van kinderen. Plaats deze vlakbij het terras, dit geeft gezelligheid en u kunt de kinderen zo goed in de gaten houden. Vraag uzelf ook wat u daar wilt hebben als de kinderen groot zijn, het is een deel van de tuin die goed zichtbaar is vanuit het huis en ook vanaf het terras. Misschien wilt u daar wel een vijver hebben of een mooi standbeeld of fontijn