Tuinverlichting

Hier vind u de meeste gestelde vragen over tuinverlichting. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ Basics vestigingen.​

Is het mogelijk om verlichting in mijn tegels te doen?

Voor de geïntegreerde producten dient er vooraf een gat te worden geboord alvorens het lampje kan worden geïnstalleerd. Uw hovenier, stratemaker of dealer kan u daarbij bij helpen of advies in geven.

Is het makkelijk zelf aan te leggen?

Het aanleggen van 12 volt tuinverlichting is absoluut gemakkelijk. De stroomvoorziening is gebaseerd op laagspanning waardoor de installatie aanzienlijk eenvoudiger en veiliger wordt. Het is niet noodzakelijk een relatief dure grondkabel te installeren, die vervolgens ca. 60 cm diep ingegraven dient te worden. Voor 220 volt verlichting is een erkend elektricien nodig. 

Wat is spotverlichting?

Er zijn verschillende manieren om verlichting toe te passen. Bij spotverlichting wordt een lamp met een vrij strakke lichtbundel op een bepaald onderdeel gericht, zodat de blik direct naar het aangelichte object wordt gericht. Het aanlichten van een boom kan met een grondspot gebeuren, van onderaf dus. Bij het plaatsen van een spot is de kijkrichting belangrijk. Wordt de lamp van de beschouwer af gericht, dan ontstaat er een vrij vlak, oninteressant effect. Maar wordt de spot meer naar de waarnemer toe gericht (zonder dat je erin kijkt), dan ontstaat er een mooi, 'dramatisch' effect. 

Maak een platte grond waar de verlichting komt!

Maak, voordat je de verlichting aanbrengt, een plattegrond van je tuin en geef daarop aan waar de verlichting moet komen en waar de elektriciteitskabels komen te liggen. Bewaar deze plattegrond bij de papieren van het huis, zodat eventuele latere bewoners precies weten wat waar ligt.

Geeft een 12V lichtbron minder licht als een 220V lichtbron?

Er bestaat nog steeds een misverstand over de lichtopbrengst van laagspanningslichtbronnen. 12V en 220V lichtbronnen van gelijk vermogen geven evenveel licht. Alleen het soort lichtbron is bepalend voor de lichtopbrengst. Bovendien de verlichting van uw auto functioneert ook op 12V

Kan ik LED verlichting combineren met halogeen?

Niet bij alle licht armaturen. Vraag daarom bij uw dealer welke van LED tot halogeen, zijn te combineren met elkaar. Juist deze afwisseling geeft een verrassend effect aan de tuin. Op deze manier creëert u een echte tuinkamer

Moet ik de verlichting elke avond zelf inschakelen?

Dat hangt af van het product wat u wilt kopen. Er zijn transformatoren die zijn voorzien van een lichtgevoelige sensor. Deze zorgt voor het automatisch in- en uitschakelen van de verlichting bij het vallen van de avond. Verschillende transformatoren zijn zelfs uitgerust met een timer en een mogelijkheid tot het aansluiten van een bewegingsmelder. Op deze manier kunt u het systeem helemaal laten voldoen aan uw wensen.

 

Wat is zo bijzonder aan LED verlichting?

LED verlichting kenmerkt zich door een extreem lange levensduur van 100.000 uur. Dat is 11 jaar wanneer de verlichting de hele dag zou branden, zonder ook maar een keer een lampje te vernieuwen. Het energieverbruik en de warmteontwikkeling is daarentegen zeer laag te noemen. Veel licht voor weinig energie!

Wat moet ik doen als alle verlichting niet brandt?

Controleer de volgende punten: 
- de 'reset' knop niet moet worden ingeschakeld;
- er spanning staat op het stopcontact van de transformator; 
- de laagspanningskabel nog correct op de transformator is aangesloten.

 

Is de verlichting aan de voor- en achterzijde van de woning nu echt nodig?

Uit onderzoek blijkt dat verlichting nog steeds een van de meest effectieve en goedkope methode is om criminaliteit tegen te gaan of te beperken.

Voldoet LED verlichting aan het politiekeurmerk?

Gebleken is dat witte LED-verlichting prima kan voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wanneer kan ik het beste tuinverlichting aanleggen?

Het is het gemakkelijkst om tegelijk met het ontwerp van de tuin een verlichtingsplan te (laten) maken. Ook als je op dat moment weinig budget hebt, is het handig om de kabels alvast te leggen. Dat voorkomt dat je de tuin later weer overhoop moet halen.

Hoe kun je testen waar je in de tuin verlichting wilt?

Om in een bestaande tuin een goed beeld te krijgen van het beoogde verlichtingsplan kun je ‘s avonds waxinelichtjes neerzetten op de plekken waar je een lichtbron wilt hebben. Bekijk ook met een zaklamp welk lichteffect het mooist is.

Wat geeft het mooiste contrast?

Het mooiste effect ontstaat door het contrast tussen licht en donker. Breng daarom niet te veel tuinverlichting aan; het is beter om de tuin hier en daar wat uit te lichten.

Wit licht of geel licht?

Bedenk goed welke sfeer u wilt bereiken. De kleur van het licht speelt hierbij een belangrijke rol; geel licht geeft een warm, romantisch effect terwijl wit licht modern oogt.

Wil je energie besparen op verlichting?

Wil je energie besparen in de tuin? Kies dan voor tuinverlichting op zonne-energie. Behalve het voordeel van de energiebesparing heb je met zulke verlichting ook geen last van bedrading in je tuin. Bovendien kun je tuinverlichting op zonne-energie vaak gemakkelijk verplaatsen.

Lamp op zonne-energie en levensduur?

Het principe van alle lampen op zonne-energie is hetzelfde: een lichtgevoelige cel gebruikt zonlicht als energie voor de lichtbron. Over het algemeen geldt: hoe feller het licht, hoe korter de lamp meegaat. Daarom zijn lampen op zonne-energie vaak minder fel dan standaardlampen.

Hoe creëer je diepte in de tuin?

Probeer met verlichting de hele ruimte te benutten zodat je ’s avonds de volledige diepte van de tuin kunt ervaren. Licht bijvoorbeeld met indirecte verlichting een bamboe van onderaf uit of licht met muurarmaturen potten uit die vlak vóór de muur staan.

Wat is een goede verdeling bij tuinverlichting?

Zoek naar balans in de verlichting. Soms kunnen planten van onderaf worden uitgelicht, soms is het mooi om bakken met downlighter van bovenaf uit te lichten. Door zowel met uplighters als downlighters te werken ontstaat een spannende sfeer.

Verlichting in een vijver?

Een bijzonder effect ontstaat door verlichting aan te brengen in een vijver of waterbak. De beweging van het water geeft een heel mooi effect.

Weinig budget, maar we willen wel verlichting in de toekomst?

Ook als je op dat moment weinig budget heeft, is het handig de kabels alvast te leggen. Dat voorkomt dat je later de tuin weer overhoop moet halen.

Waarvoor kan een grondspot gebruikt worden?

Door met een grondspot een mooie boom, bamboe of vrijstaande heester uit te lichten, ontstaat zowel in de zomer als in de winter een sprookjesachtig effect

Welke lampen zijn niet verblindend?

Plaats lampen zó dat ze niet verblindend werken. Houd hierbij rekening met de plek van waaruit je ’s avonds de tuin in kijkt. Wandarmaturen, grondspots en zacht licht zullen nauwelijks verblinden.

Tuinverlichting en overlast voor de buren.

Zorg dat de buren geen overlast van jouw tuinverlichting ondervinden. Let er bijvoorbeeld op dat spots niet tot in hún tuin schijnen. 

Goedkopere tuinverlichting

Koop bij voorkeur goede, veilige armaturen waar je lang plezier van hebt. Kies je voor minder mooie, goedkopere tuinverlichting plaats deze dan zó dat deze wegvalt achter de beplanting. Overdag springt het lichtpunt dan niet in het oog terwijl je er ’s avonds wél plezier van hebt.

Welke tuinverlichting is geschikt voor oprit?

U kan de zijkanten van uw oprit verlichten met onder andere grondspots of tuinpalen. Dat is niet enkel mooi maar maakt het ook een stuk veiliger om op uw oprit te rijden. Hetzelfde geldt als u bijvoorbeeld een poort heeft op het begin van uw oprit.