Siergrind

Bent u op zoek naar diverse soorten grind en split? Dan moet u bij Lawo Woudenberg wezen! Wij hebben allerlei soorten grind en split waar u uit kunt kiezen. Bent u op zoek naar grind en split voor op uw oprit, looppad of iets anders? Neem dan gerust contact met ons op! Bekijk foto's van onze soorten siergrind in het fotoalbum. Neemt u ook een kijkje op onze webshop? Hieronder leest u meer over grind en split!

Verschillen split en grind

Weet u de verschillen tussen split en grind? Veel mensen kennen grind en split nog van de oude jaren-30 woningen. Daar werd het veel gebruikt als verhardingsmateriaal voor een oprit of ter decoratie van de tuin. Het was namelijk een erg goedkoop middel. Ook waren we toen nog niet ver met de technologieën qua verschillende kleurtjes en maatvoeringen op het gebied van tegels en stenen.

Grind en split wordt veel gebruikt als een term, namelijk ‘kleine steentjes’. Wat mensen vaak over het hoofd zien is dat het wel degelijk twee totaal verschillende vormen van gesteente zijn.

  • Split: deze vorm van gesteende is erg hoekig en scherp
  • Grind: deze vorm van gesteende is erg glad en rond

Beide hebben hun eigen voordelen en nadelen. Er is één verschil aan te wijzen tussen split en tussen grind. Het woord split zegt het eigenlijk al: een split is een afgespleten breuksteen. Breuksteen komt uit gebergte, en omdat het afsplijt is het hoekig materiaal. In tegenstelling tot grind, wat rond materiaal is.

Voor- en nadelen grind en split

Split heeft drie grote voordelen ten opzichte van grind. Allereerst is het erg hoekig waardoor het zeer stabiel te leggen is op een oprit of op een looppad. De steentjes vallen mooi in elkaar. Daarnaast is split over het algemeen goedkoper dan grind, omdat het niet zo lang hoeft te slijten door water en zand. Tot slot is er vanwege allerlei verschillende gebergte in Europa veel meer keuze dan grind.

Ook grind heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel van grind is dat het dankzij zijn gladde vorm geen groene aanslag aan zich kan laten hechten. Er zitten namelijk geen hoekjes of gaatjes in de steen en vuil en vocht verdwijnt dus wat geen groene aanslag oplevert. Een ander voordeel van grind is dat het in tegenstelling tot split makkelijk water doorlaat. Omdat het makkelijk water doorlaat zal u minder last krijgen van wateroverlast en hoeft u minder vaak water gootjes aan te leggen die u aansluit op uw afvoer. Het nadeel van grind is dat het omdat het niet hoekig is maar rond, het minder stabiel liegt op uw oprit of looppad. Wanneer u er overheen loopt zal dat meer lawaai maken.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Siergrind, siersplit en zand